środa, 17 grudnia 2014

Piwne Święta

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, zakupowe szaleństwo osiąga apogeum, a zewsząd nasze uszy atakują kolędy. No dobra, nie kolędy a piosenki popowe o tematyce okołoświątecznej. Mimo wszystko, zawsze lubiłem ten okres i już nie mogę się doczekać, kiedy na te kilka dni wrócę w rodzinne strony.

Ze Świętami kojarzą mi się zwłaszcza te wspaniałe zapachy, które zawsze unosiły się w tym czasie w moim domu - aromat świeżej choinki, pieczonego piernika, obieranych pomarańczy czy przypraw dodawanych do mięs. Zawsze były one niezawodnym znakiem nadchodzących się świąt, nawet gdy na dworze aura była bardziej wiosenna niż zimowa.


Czy piwo pasuje do atmosfery świąt? Oczywiście! Polskie browary rzemieślnicze i regionalne uwarzyły wiele specjalnych piw, których smak i aromat miał jak najbardziej kojarzyć się z tym czasem w roku. Jeśli więc macie ochotę na dobre piwo przy świątecznym stole lub podczas odpoczynku przy choince, możecie wybrać jedno z tych wymienionych poniżej:

  • AleBrowar - Saint No More - i to w dawce podwójnej, bo równocześnie do sprzedaży trafiła zeszłoroczna edycja (Single Hop Simcoe), jak i nowa (Hoppy Dark Ale), uwarzona wspólnie z Janem Halvor Fjeldem z browaru Veholt. Można także nabyć edycję limitowaną ze specjalną wkładką.

  • Artezan - Too Young To Be Herod - tego piwa niestety nie można dostać w butelkach, ale jego pyszny, czekoladowo-kawowy smak z nutką pomarańczy, z pewnością wynagrodzi trudy wyprawy do multitapu. W przeciwieństwie do większości innych piw świątecznych, nie dosypano do niego typowych przypraw.

  • Doctor Brew - Xmas Rye - piwo uwarzone z dużym udziałem słodu żytniego, a także licznych dodatków, takich jak curacao, cynamon, goździki, kardamon, anyż i gałka muszkatołowa. No i oczywiście ze sporą dawką chmielu, jak to zwykle u Doktorów bywa.

  • Gościszewo - Gwiazdor - piwo jak na Gościszewo nietypowe, bo górnej fermentacji. Uwarzone z użyciem słodu czekoladowego, wanilii, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Skojarzenia z ciastem w pełni zasłużone.

  • Kormoran - Świąteczne - stworzenie prawdziwie piernikowego piwa to myśl, która przyświecała browarowi Kormoran. Do uwarzenia go użyto goździków, cynamonu, skórki pomarańczy, imbiru, ziela angielskiego i kardamonu. 

  • Na Jurze - Jurajskie Świąteczne - w składzie znaleźć możemy kakao, miód gryczany i chili. Słodycz przełamana smakiem pikantnym? Jako fan pitnej czekolady z ostrą papryką, jestem na tak.

  • Pracownia Piwa - Smoked Cracow HO HO HO - prawdziwe świąteczne szaleństwo. Grodziskie z suszonymi jabłkami, wędzonymi śliwkami, suszonymi morelami i rodzynkami. Kompotu z suszu nigdy nie lubiłem, ale może w tym wydaniu mi posmakuje. Pracownia w tym roku wypuszcza także swoje American IPA - Hoppy New Year 2015.

  • Reden -  Świąteczne Dymione - chorzowski Reden na Święta proponuje dunkel bocka. Bez przypraw, za to z użyciem słodów czekoladowych, palonych i wędzonych.

  • Wąsosz - Cicha Noc - Nazwa piwa jest też tytułem mojej ulubionej kolędy, za co browarowi Wąsosz należy się spory plus ;) Piwo tworzono z użyciem suszonych śliwek, skórki pomarańczy, cynamonu, kakao, wanilii, a do dosłodzenia wykorzystano miód. 

  • Widawa - Renifer - piwo z udziałem słodu czekoladowego, dosładzane laktozą. Jak to w piwach świątecznych, dosypano też przypraw - kardamonu, cynamonu, jałowca, gałki muszkatołowej i imbiru.

Fot. Doctor Brew
Jak widać, specjalnych piw na Święta w tym roku zdecydowanie nie brakuje. Coś dla siebie znajdą zarówno fani piw o aromatach przyprawowych, jak i osoby, które tego typu dodatków w piwie nie tolerują. A jeśli pod ręką nie ma żadnego ze świątecznych piw, można przecież sięgnąć po porter lub stout, sprawdzą się równie dobrze!

0 komentarze:

Prześlij komentarz